Посттравматичен стрес
Хора, които са били изложени на травмиращо събитие в живота, което е било свързано със заплаха за собствения им живот или безопасността на другите около тях, могат да развият посттравматичен стрес.

Посттравматичния стрес е психично състояние, вид тревожно разстройство, което може да се отключи от ужасяващо събитие, като катастрофа, сексуално насилие, война, терористичен акт, природно бедствие, смърт на любим човек и други заплахи за живота. В резултат на това човек преживява чувство на силен панически страх, безпомощност и ужас от невъзможността да се справи със ситуацията.

Повече от хората, които са преживели травмиращо събитие в началото могат да изпитват гняв, нервност, страх и дори чувство на вина. Тези първоначални реакции са нормални и с течение на времето отминават и човек се възстановява, но ако не отминат водят до посттравматичен стрес.

Симптомите при различните хора са различни, но могат да се групират в четири групи:

   • Припомняне на събитието. Може да имате лоши спомени или кошмари. Може да чувствате, че преживявате събитието отново и отново

   • Избягване на ситуации, които напомнят за събитието. Това е така нареченото социално оттегляне – избягват се ситуации или хора, които могат да върнат негативните спомени от травматичното събитие.

   • Наличие на негативни мисли и чувства. Начинът, по който мислите за себе си и за другите може да се промени след травмата. Може да чувствате вина, срам, гняв, печал и да мислите, че живота е опасен и не може да се доверите на никого. Това са само част от съпътстващите мисли и чувства, проявяващи се като симптоми на посттравматичния стрес.

   • Повишена възбуда. Проблеми свързани със съня (безсъние), раздразнителност, затруднена концентрация, агресия, враждебност, чести промени в настроението, нездравословни действия (пушене, използване на наркотици и алкохол). Може също да се появят физически симптоми като увеличено кръвно налягане, учестен сърдечен ритъм, учестено дишане, мускулно напрежение, главоболие, гадене, стомашни болки и др.

В някои случаи посттравматичният стрес се отключва веднага след преживяната травма, а понякога отключването на посттравматичното стресово разстройство   може да стане няколко месеца след преживяната травма. Състоянието може да се подобри от само себе си и да бъде преодоляно от пострадалия, но може да са необходими и дълги години за възстановяването. Най образно влизате в спирала на живот със страх след „страхът“ !

Ако сте преживяли стресова ситуация и имате един или няколко от по горе изброените симптоми е добре да потърсите професионална консултация със специалист, за да подобрите качеството си на живот.

 


тел.: 0896 575 708
info@krasenyanakiev.com

     


2024, Всички права запазени. Политика за поверителност