Фобия
Фобия е екстремен и нелогичен страх от нещо. Това нещо може да е всичко: от животно до нежив обект, ситуации или дейности. Но фобия не е просто ежедневните тревоги, стрес или страхове. Не е да те е страх от тъмна уличка или да се тревожиш да се качиш на самолет. Хората със специфични фобии се опитват изключително силно да избягват обекта, от който се страхуват, дори и да знаят, че няма реална опасност или заплаха. И може да се чувстват безсилни да спрат този страх и да чувстват силна тревожност, дори когато мислят за обекта. Поради това фобиите могат сериозно да нарушат ежедневната рутина, да ограничат работната ефективност, да намалят самочувствието ти и да ограничат взаимоотношенията, понеже човек може да направи всичко възможно да не чувства тревожните и понякога ужасяващи чувства на фобията.

Страдащият от фобия осъзнава, че страхът му е прекален спрямо ситуацията, но въпреки това не успява да го овладее. Фобията води до съществени неудобства и нарушения в начина на живот. Редица от тях са свързани със стремежа да се избягва ситуации предизвикваща страх.

Фобията води до състояние на силна тревожност или депресия. Много хора с фобия не търсят професионална помощ, тъй като омаловажават сериозността на проблема или се надяват той да отмине от само себе си. Фобията би могла да изчезне и без терапия, но по-често това не е така.

Състоянието на фобия би могло да се преодолее чрез процес на индивидуална психотерапия. По време на нея клиентът и терапевтът работят за облекчаване на симптомите и разкриване на техните причини.

 


тел.: 0896 575 708
info@krasenyanakiev.com

     


2024, Всички права запазени. Политика за поверителност